گزارش همایش و نشست مجلۀ حضوری «صراط حمید»

3900 1396/12/10
گزارش همایش و نشست مجلۀ حضوری «صراط حمید»

«هُدُوا إِلَى الطَّيِّبِ مِنَ الْقَوْلِ وَ هُدُوا إِلى‏ صِراطِ الْحَميدِ»

 

مجلۀ حضوری «صراط حمید»، طبق برنامه ساعت 8 و 30 دقیقه روز پنجشنبه سوم اسفندماه سال 1396 در دفتر مرکزی مؤسسه صابره سلام الله علیها آغاز شد. آغازگر این برنامه پخش نماهنگی با موضوع ضرورت نظام‌شناسی و تقابل نظامات اسلام و کفر بود که با تدبر در سورۀ مبارکۀ کافرون و بر اساس مباحث مطرح شده در انجمن نظام‌شناسی صابره آماده شده بود.

 

«هُدُوا إِلَى الطَّيِّبِ مِنَ الْقَوْلِ وَ هُدُوا إِلى‏ صِراطِ الْحَميدِ»


 

مجلۀ حضوری «صراط حمید»، طبق برنامه ساعت 8 و 30 دقیقه روز پنجشنبه سوم اسفندماه سال 1396 در دفتر مرکزی مؤسسه صابره سلام الله علیها آغاز شد. آغازگر این برنامه پخش نماهنگی با موضوع ضرورت نظام‌شناسی و تقابل نظامات اسلام و کفر بود که با تدبر در سورۀ مبارکۀ کافرون و بر اساس مباحث مطرح شده در انجمن نظام‌شناسی صابره آماده شده بود.

«مروری بر مبانی تعلیم و تربیت اسلامی» عنوان اولین سخنرانی این نشست بود که توسط یکی از کارشناسان مؤسسه ارائه شد. عناوین مورد بحث عبارت بودند از:

ضرورت بازگشت به قرآن به عنوان منظومه‌ای کامل برای زندگی انسان تعریف مبانی تعلیم و تربیت و چگونگی استخراج مبانی تعلیم و تربیت اسلامی از منابع موجود محورهای اصلی مبانی تعلیم و تربیت اسلامی:

خداشناسی

انسان شناسی

معرفت شناسی

هستی شناسی

جامعه شناسی و امام شناسی

سپس میهمانان، پای صحبت‌های جناب آقای دکتر زاهدی نشستند؛ صحبت‌هایی که سال‌هاست هر هفته روزهای پنجشبه مشتاقان مباحث نظام شناسی و نظام تعلیم و تربیت اسلامی به ویژه با نگاه عمیق و راهبردی استاد را به مؤسسه می‌کشاند.

استاد زاهدی، طبق روال معهود، سخنان خود را با توسل ساحت مقدس حضرت صدیقه کبری سلام الله علیها آغاز کردند و با توجه به حضور میهمانان خاص، بحث را در دو محور زیر ارائه نمودند:

در محور اول، به جهت تقارن با ایام فاطمیه به شرح مأموریت‌های مهم حضرت زهرا سلام الله علیها برای نظام مدیریت جامعه پرداختند. در محور دوم هم در خصوص فلسفۀ تشکیل کلاس‌های نظام‌شناسی توضیحاتی را ارائه کردند.

 

پس از صحبت‌های استاد، فرصتی برای تعامل چهره به چهره با میهمانان پیش آمد؛ این که دغدغۀ آن‌‌ها برای حضور چه بوده و آیا تا این بخش از برنامه، دغدغه‌های آن‌ها مورد بحث بوده یا نه؟ به نظر می‌رسید بیشتر افراد، هنوز فلسفۀ تشکیل این نشست را به طور عمیق درنیافته‌اند.....

اذان ظهر و تشکیل صفوف نماز جماعت و پس از آن دعای دسته جمعی و توسل بر گرمای جلسه افزود. نهار را هم میهمان سفرۀ حضرت زهرا سلام الله علیها بودند؛سفره‌ای ساده اما گرم و دلنشین و البته با رعایت اصول اسلامی تغذیه!

پهن شدن سفره فرصتی شد برای گفتگوی صمیمانه و آشنایی بیشتر و همچنین مادرانی که از صبح به جهت برقراری نظم برنامه، کودکان خود را به بخش مهد سپرده بودند حالا می‌توانستند با آرامش، غذا را کنار بچه‌ها صرف کنند و آماده شرکت در جلسۀ بعد از ظهر شوند.

 

برنامه‌های نشست در جلسۀ بعد از  ظهر با صورتی متفاوت نسبت به صبح برگزار شد. در این جلسات امکان تعامل بیشتر شرکت‌کنندگان وجود داشت. موضوع بخش اول، نقد نظام تعلیم و تربیت موجود بود. در ابتدا یک کلیپ کوتاه در نقد سیستم‌های آموزشی موجود از نگاه کارشناسان غربی پخش شد و این نگاه مورد بحث و گفتگوی جمع قرار گرفت. سپس با استناد به مبانی تعلیم و تربیت قرآنی، یکی دیگر از کارشناسان مؤسسه نقد عمیق‌تری را به نظام موجود وارد کردند. این نقد کمک کرد تا مخاطبان دریابند نقد مبتنی بر مبانی چگونه می‌تواند راهبردهای برون رفت از فضای موجود را تولید کند.

اصلی ترین نقدی که به نظام موجود وارد شد، مسألۀ ذهن محوری نظام بود. در مقابل، برای برون رفت از تاریکی نظام فعلی این راهبرد معرفی شد: توجه به ظرفیت‌های قلب و محوریت آن در تعلیم و تربیت.

پایان بخش برنامه های نشست، یک نمونۀ اجرایی برآمده از مبانی تعلیم و تربیت قرآنی بود. در این بخش به صورت نمایشی مقایسه‌ای بین نظام موجود و نظام مطلوب با موضوع « معرفت نسبت به اهل بیت علیهم السلام و به طور خاص حضرت زهرا سلام الله علیها» صورت گرفت. در قسمت اول بر اساس کتب درسی موجود، شناختی نسبت به حضرت زهرا سلام الله علیها به مخاطب ارائه شد. پس از ارائه مخاطبان در مواجهه با این سؤال که «آیا این ارائه توانست شما را با عظمت حضرت، آشنا کند و شما را تشنۀ الگوپذیری از ایشان نماید؟» اذعان داشتند که این ارائه این هدف را محقق نکرد. سپس با تغییر محور محتوا و نیز به کارگیری قوای وجودی مخاطب مثل خیال و قلب و جذابیت دادن به زبان انتقال محتوا و همچنین کمک گرفتن از قالب‌هایی مثل نوحه به عنوان تسهیل کنندۀ ورودی قلب، جلوه‌ای از قابلیت‌های عملی نظام تعلیم و تربیت قرآنی ارائه شد. سپس کارشناسان مؤسسه سعی کردند در حد بضاعت، نکات مبنایی این اجرا را به مخاطب انتقال دهند.

همراهی قلب‌های آمادۀ مخاطبان با این اجرای ساده و صمیمی فضای جلسه را رنگ و بویی دیگر داد و قلب‌ها را به صاحب اصلی مجلس، متصل نمود. همان درّ گران‌بهایی که به دنبالش بودیم.

در انتها شرکت‌کنندگان، نظرات ارزشمند خود را در قالب یک فرم نظرسنجی به برگزارکنندگان اعلام نمودند و به این صورت، این نشست صمیمانه به پایان رسید.


به امید آن که این حرکت، آغازی باشد برای نشر معارف نظام ساز قرآنی به جامعه

و السلام علی من اتبع الهدی

0 نظر