معرفی استاد
استاد مرتضی زاهدی، متولد 1325 در تهران و مؤسس و مدیر موسسۀ فرهنگی قرآن و عترت صابره سلام الله علیها میباشند؛ مؤسسهای که به نام حضرت زهرا سلام الله علیها زینت یافته و در این سالها با عنایات حضرت، بستری برای شکلگیری یک حرکت عظیم و بینظیر یعنی تأسیس مکتب تعلیم و تربیت قرآنی بوده است. استاد که در همۀ این سالها این بار و امانت سنگین را به دوش کشیدهاند و ثمرۀ مجاهدتهای ایشان، نظریات بسیار بدیع و راهبردی برخاسته از قرآن کریم در زمینههای گوناگون مثل مدیریت، تعلیم و تربیت، غربشناسی، نظامشناسی و ... میباشد، امروز تنها خود را خادم این حرم میدانند و تمام این توفیقات را حاصل تضرعات به درگاه حضرت حق و عنایات اهل البیت علیهم السلام میشمارند. شاید همین نگاه تربیتی ایشان یعنی بیرغبتی نسبت به مطرح شدن در جوامع علمی و اجرایی که قدری با واقعیتهای موجود در جامعه فاصله دارد، سبب شده علیرغم این که بسیاری از بزرگان عرصۀ تعلیم و تربیت، ایشان را به عنوان یکی از پیشکسوتان این عرصه میشناسند و با سیر فعالیتهای ایشان آشنا هستند ولی متأسفانه نسل جدید شناختی نسبت به این استاد فرهیخته و اندیشههای ناب قرآنی ایشان و شیوۀ تدبر ایشان در قرآن و روایات اهل البیت علیهم السلام نداشته باشند. شیوهای که امتیاز آن نسبت به شیوههای متداول تدبر، جستجوگری عمیق نسبت به راهبردهای قرآنی و کشف و ارائه این راهبردها در جهت پاسخگویی به مسائل روز جهان اسلام و حرکت به سمت تمدن اسلامی است.
در این مختصر بنا داریم نگاهی به سابقۀ فعالیتهای استاد بیاندازیم تا مخاطبان که فعالان عرصۀ تعلیم و تربیت و تشنگان مکتب تعلیم و تربیت قرآنی هستند، ضمن آشنایی با ایشان، قدری با رموز طیّ طریق در این وادی نورانی آشنا شوند. البته با توجه به این که تعلیم و تربیت قرآنی، مستقیماً به هیچ کدام از رشتههای دانشگاهی و حتی حوزوی موجود وابسته نیست، قطعاً مسیری که برای مخاطبان ترسیم میشود، قدری با آن چه در رزومههای متداول مشاهده میکنیم، متفاوت است. از نگاه استاد مسیر رزومهنگاری در اسلام با آنچه در فضای علمی امروز رایج است، کاملاً متفاوت است. رزومه در اسلام فقط شامل فعالیتها و گزارشهایی است که حقیقتی به دنبال داشته باشد، بصیرتی به همراه داشته باشد. بصیرتی برای فرد ایجاد کرده باشد . خیراتی برای جامعه به همراه آورده باشد.
با این نگاه در متن حاضر، هدف، پر رنگ کردن آن دسته از فعالیتهای استاد است که برای ایشان و برای جامعه خیراتی به همراه داشته و به ایشان در رسیدن به دیدگاه امروزشان کمک کرده است و به همین جهت، از بیان جزئیات تحصیلات دانشگاهی و حوزوی ایشان، صرفنظر میکنیم؛ هر چند آنها هم در این مسیر بیتأثیر نبودهاند. فهم این نکته برای کسانی که در آغاز راه هستند بسیار کلیدی است که فرهیختگان حقیقی فارغ از تخصصهای روز بر اساس حقایق قرآنی حرکت میکنند و دستیابی به این حقایق است که موجب درخشش آنها در عرصههای مختلف نظیر اقتصاد، سیاست، علوم و صنایع، مدیریت، حکومت، روابط بینالملل و ... میشود. آن چه شهیدان رجایی و بهشتی و باهنر و فرهیختگانی از این دست را به اوج رسانده مدرک تحصیلی ایشان نبوده بلکه همین حرکت بر مبنای حقایق قرآنی بوده است و بر همین اساس، هر حرکتی که در آن انحرافی از قرآن وجود داشته باشد قطعاً به شکست خواهد انجامید.
***
فعالیتهای استاد زاهدی را میتوان در دو مقطع پیش از پیروزی انقلاب اسلامی و پس از آن بررسی نمود. نخستین فعالیت رسمی تربیتی ایشان، کلاسهای قرآنی و تربیتی است که در آغاز جوانی یعنی حدود هجده سالگی در مسجد جامع نارمک برای بچههای محل برگزار میکردند. کارآمدی و جذابیت این کلاسها بچهها و خانوادههای آنها را به خود جذب کرده بود و همین، بابی شد برای شناخته شدن ایشان و ورود به مدارس اسلامی آن روز.
علاقهمندی استاد به فعالیتهای تربیتی و شوق دستیابی به شیوههای جدید آموزشی و تربیتی برای پیشبرد اهداف تعلیم و تربیت اسلامی که آن روز در بستر مدارس اسلامی، امید تحقق آن میرفت، ایشان را به فردی پویا در این حوزه تبدیل کرده بود تا جایی که برای شناخت بیشتر و کشف شیوههای نو سفرهای جهادی را به اقصی نقاط دنیا از آمریکا و اروپا و آفریقا و غرب آسیا آغاز کردند تا دقیقاً مشاهده کنند که در جهان اسلام و جهان غرب چه میگذرد؟ در مدارس از کودکستان گرفته تا دانشگاه چه می گذرد؟ در مراکز طراحی اسباببازی چه میگذرد؟ حتی در زندانها چه میگذرد؟ ذکر این نکته ضروری است که خودِ ایشان این مسافرتها را از باب مهاجرت برای رهایی از استضعاف موجود در زمان طاغوت و خفقان آن دوره، یک وظیفه میدیدند[1] و تعبیرشان این است که در این مسیر سرمایه گذاری کردم و زندگیام را حراج کردم و قطعاً برای یک انسان مکتبی با روحیۀ جستجوگری، ثمرات این سفرها بسیار زیاد خواهد بود. اگر بخواهیم به برخی از نتایج این حرکت، اشاره کنیم، صرف نظر از تمایل مراکز تحقیقاتی برای جذب نتایج این تحقیقات در قبال مدارک دانشگاهی در سطوح بالا، شاید مهمترین ثمره این سفرها، شناخت عمیق نظامات غربی و کشف دلایل شکست فرهنگی کشورهای اسلامی، باشد. آگاهی و بینشی خاص که ایشان را به یک تحلیلگر بسیار دقیق و آیندهنگر در عرصۀ مسائل مدیریتی و سیاسی ایران و جهان تبدیل نموده است.
این رویۀ مطالعاتی استاد ادامه داشت تا این که انقلاب شد...
انقلاب فصلی نو بود برای آنها که دغدغهشان استقرار و حاکمیت اسلام ناب در جامعه بود. در چنین فضایی همراهی با شهید رجایی در آموزش و پرورش، فرصتی شد تا محصول مطالعات و تحقیقات چندین سالۀ خود را در عرصه تعلیم و تربیت پیاده کنند. تأسیس امور تربیتی ثمرۀ این دوره بود که هر چند افراد دیگری هم به ظاهر در این برنامه، شریک بودند، اما هیچکدام مانند ایشان در مبانی تأسیس این نهاد، به پای استاد زاهدی نمیرسیدند و همین قوت در مبانی بود که ایشان را به یک مدافع حقیقی این عرصه تبدیل نموده بود. نهاد امور تربیتی یک پروژۀ ملی و کشوری بود که با جمعیت سی هزار نفر شکل گرفت. افقهای وسیعی برای آن ترسیم شد که یکی از آنها تأسیس دانشگاه امور تربیتی بود. اما متأسفانه بسیاری از افراد اصلاً فلسفۀ تأسیس چنین نهادی را درک نمیکردند و به همین دلیل با تمام قوا سعی در تضعیف آن داشتند، تا جایی که در زمان وزارت مرحوم پرورش، بحث انحلال امور تربیتی را به مجلس کشاندند و هر چند وزیر و معاونان وزیر همه حاضر بودند، نتوانستند آن طور که شایسته است از این نهاد دفاع کنند و این مسئولیت بر دوش استاد زاهدی قرار گرفت و ایشان با استدلالهای روشن، نمایندگان را نسبت به ضرورت وجود این نهاد قانع کردند.
دفاع مقدس فصل دیگری در زندگی ایشان است که از آن به یک مدرسه تعبیر میکنند. بخش عمدهای از دیدگاه امروز استاد به اذعان خودشان، حاصل حضور در عرصۀ جنگ است؛ در جبهههای غرب و جنوب و همراهی با آنهایی که مدال اخلاص بر گردن داشتند. به تعبیر استاد جبهه هم در دیدگاه عرفانی افراد تأثیر بسیار داشت، هم در دیدگاه مدیریتی هم در دیدگاه تربیتی و هم در شناخت نسبت به جهان و از ثمرات شرکت در این عرصه، مدال جانبازی است که نصیب استاد شده است.
از دیگر فعالیتهای ارزشمند استاد در دوران حضور در وزارت آموزش و پرورش، افشای جریانات فراماسونری و انحرافات فرهنگی در آموزش و پرورش بود که یکی از مهمترین این جریانات، سازمان پیشاهنگی بود که افشاگری نسبت به هویت اصلی این سازمان و اثبات وابستگی آن با فراماسونرها سبب شد جلوی عرض اندام این سازمان گرفته شود.
یکی دیگر از نقاط روشن در کارنامۀ فعالیتهای استاد زاهدی، سلسله مباحث جنگ فرهنگی است که به عنوان یک برنامۀ ملی در جمع برخی از سرداران سپاه و جمعی از نمایندگان برجستۀ ولی فقیه ارائه شد و بعد به صورت گسترده در سراسر کشور پخش شد و روشنگریهای بسیار زیادی در سطح کشور به همراه داشت.
یکی دیگر از کارهایی که استاد در جنگ با انحرافات مسلمین در درون اسلام و در سطح کشوری انجام دادهاند شرح زیارت عاشوراست با عنوان اسرار عاشقان که به تأیید فضلای قم، اثری بینظیر است. ایشان در این شرح، تلاش کردهاند که زیارت عاشورا را از یک متن سنتی بیرون آورند و حقیقت زیارت عاشورا و تجلیات و انوار آن را بر جهانیان عرضه کنند.
بخش دیگر فعالیتهای استاد که شاید مهمترین دستاورد و ثمرۀ مجاهدتهای ایشان در طول عمر پر برکتشان باشد، تأسیس مکتب تعلیم و تربیت قرآنی است. نسخۀ بی نظیری که نمونهاش را در هیچ کجای جهان نمیتوان یافت و مؤسسه قرآنی صابره با همراه داشتن لقب حضرت زهرا سلام الله علیها پرچم دار این حرکت است. لازم به ذکر است که یکی از ویژگیهای این مؤسسه، تمرکز بر مسألۀ تربیت خواهران است که در دو شأن مهم در حال شکل گرفتن است. یکی در شأن
عرضۀ اندیشههای قرآن کریم دربارۀ تعلیم و تربیت و دوم در افشای اندیشههای منحرف فمینیسم تا ان شاء الله تربیت یافتگان این مکتب، آگاهانی شوند که ضمن آن که تعلیم و تربیت قرآنی را متجلی میکنند، تعلیم و تربیت فمینیستی را افشا کنند و بتوانند در این میدان پرچم اسلام را به صداقت و عالمانه برافرازند.
با عنایت حضرات اهل البیت علیهم السلام، امروز مؤسسه، پیشتاز تعلیم و تربیت اسلامی در بخش مبانی است و در این مسیر، جوانههای اجرا در حال رشد و بالندگی است و نمونۀ آزمایشگاهی این مکتب، راهاندازی شده است تا به یاری حق، یکی از بزرگترین ثمرات نظام جمهوری اسلامی یعنی نظام تعلیم و تربیتی که کاملاً برخاسته از قرآن و سیرۀ اهل البیت علیهم السلام باشد، در شکل کلان متولد شود و از دل آن انبوهی از شیفتگان راه حق پا به عرصۀ حیات بگذارند.
و اما بعد...
امروز به برکت نظام اسلامی، حرکتهای فرهنگی بسیاری در گوشه و کنار این مرز و بوم آغاز شده است و مؤمنین بسیاری با اخلاص و از خودگذشتگی در تلاشند به عنوان یک سرباز در این عرصه، هر آن چه در توان دارند به میدان مبارزات فرهنگی آورند. اما نکته این جاست که همۀ ما وظیفه داریم نگاه اندیشمندانی همچون استاد زاهدی را که با تمام وجود معتقدند قرآن کریم تبیان لکل شیء است به درستی بشناسیم و تمام تلاشمان بر این باشد که نظامی با تمام شاخصههای قرآنی و روییده از اسلام ناب به جامعۀ جهانی و تشنگان این امر، ارائه دهیم تا این نظام، به یاری خداوند زمینهساز تربیت یاران حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف و مقدمۀ ظهور آن حضرت باشد.
ان شاء الله
[1] . إِنَّ الَّذينَ تَوَفَّاهُمُ الْمَلائِكَةُ ظالِمي أَنْفُسِهِمْ قالُوا فيمَ كُنْتُمْ قالُوا كُنَّا مُسْتَضْعَفينَ فِي الْأَرْضِ قالُوا أَ لَمْ تَكُنْ أَرْضُ اللَّهِ واسِعَةً فَتُهاجِرُوا فيها فَأُولئِكَ مَأْواهُمْ جَهَنَّمُ وَ ساءَتْ مَصيراً (سوره مبارکه نساء آیه شریفه 97)
0 نظر