صابره: گزارش جلسه 68 نظام‌شناسي

933 1395/12/10
صابره: گزارش جلسه 68 نظام‌شناسي

صابره: گزارش جلسه 68 نظام‌شناسي/ استاد زاهدي:  مبانی تعلیم و تربیت قرآنی در 4 آیه اول سوره حمد و خروجی آن در بقیه آیات این سوره است / «نعبد» یعنی تمامی حرکت ها به سوی عبودیت و پرستش حق باشد/ «نستعین» به معنای بهره گیری از نظامات قرآنی برای هدایت و مدیریت جامعه است/ حضرت امام(ره) مبانی سیاسی انقلاب را بر اساس «ایاک نعبد» و برنامه و مدیریت آن را بر اساس «ایاک نستعین» بنا نهاد/ مبانی تفاهم و مذاکره بر اساس قرآن/ نظام تعلیم و تربیت باید بر اساس «ایاک نعبد» و برنامه ریزی تربیتی در دانشگاه و مدرسه باید بر اساس «ایاک نستعین» باشد / صراط مستقیم یعنی استقامت بخش ترین، فراگیرترین، مؤثرترین، موفق ترین و قویترین نظام

صابره: گزارش جلسه 68 نظام‌شناسي/ استاد زاهدي مبانی تعلیم و تربیت قرآنی در 4 آیه اول سوره حمد و خروجی آن در بقیه آیات این سوره است / «نعبد» یعنی تمامی حرکت ها به سوی عبودیت و پرستش حق باشد/ «نستعین» به معنای بهره گیری از نظامات قرآنی برای هدایت و مدیریت جامعه است/ حضرت امام(ره) مبانی سیاسی انقلاب را بر اساس «ایاک نعبد» و برنامه و مدیریت آن را بر اساس «ایاک نستعین» بنا نهاد/ مبانی تفاهم و مذاکره بر اساس قرآن/ نظام تعلیم و تربیت باید بر اساس «ایاک نعبد» و برنامه ریزی تربیتی در دانشگاه و مدرسه باید بر اساس «ایاک نستعین» باشد / صراط مستقیم یعنی استقامت بخش ترین، فراگیرترین، مؤثرترین، موفق ترین و قویترین نظام

 به گزارش پايگاه اطلاع‌رساني صابره، جلسه 68 دوره آموزشي "نظام شناسي" با حضور اساتيد و دانش پژوهان و عموم خواهران و برادران با سخنراني استاد زاهدي در روز پنجشنبه 27 فروردین 94 از ساعت 10 صبح تا  12 در محل دفتر مركزي مؤسسه فرهنگي قرآن و عترت صابره (س) برگزار شد.
جلسه با تلاوت آیات نوراني قرآن كريم آغاز گرديد. در اين جلسه استاد زاهدي مدير موسسه فرهنگي قرآن و عترت صابره(س) به تشريح موضوع «مبانی نظام سیاست و مذاکره و مبانی نظام تعلیم و تربیت بر اساس قرآن» پرداختند. در ادامه به مشروح مطالب تدريس شده، اشاره مي‌گردد:

* مبانی تعلیم و تربیت قرآنی در 4 آیه اول سوره حمد و خروجی آن در بقیه آیات این سوره است
- مبانی سیاسی و جامعه شناسی قرآن در سوره حمد نهفته است. همچنین مبانی تعلیم و تربیت قرآنی هم در 4 آیه اول سوره حمد و خروجی آن در بقیه آیات این سوره است. در همین آیات آخر، نظام سیاسی هم توسط خداوند معرفی شده است که اگر بخواهیم مسلمان باشیم، باید چه کنیم.
- تمام قرآن صورت اجتماعی و نگاه جامعه شناسانه دارد. ما آیه ای را نمی بینیم که به فرد محدود شده باشد. «الذین»، «یؤمنون»، «یوقنون»، «نعبد»، «نستعین»، «اهدنا» و... . همه اینها عنایت خاصه حضرت حق است که جامعه اسلامی و امت اسلامی، چه حرکتی را باید انجام دهد.

* «نعبد» یعنی تمامی حرکت هایی که طراحی می کنید به سوی عبودیت و پرستش حق باشد
- «ایاک نعبد» یعنی حرکت حکومت اسلامی باید به سوی هدایت جامعه (به شکل عمومی و فراگیر) در پرستش حق باشد. عبادات ما مثل زیارت خانه خدا و حرم ائمه معصومین(ع) و عبادت در مساجد و... جمعی است. دیدگاههای قرآن همه جا جمعی است. وقتی جمعی شد، یعنی مدیریت جامعه باید کل جامعه را به سمت پرستش حق سوق دهد و جامعه نیز باید به دنبال چنین مدیرانی باشد. لذا جمع باید به سوی عبودیت حق برود( ایاک نعبد). مقام حکومتی هم جامعه را باید به سوی پرستش حق ببرد. در نتیجه مفهوم «نعبد» این شد که تمامی حرکت هایی که طراحی می کنید به سوی عبودیت و پرستش حق باشد.

* «نستعین» به معنای بهره گیری از نظامات قرآنی برای هدایت و مدیریت جامعه است
بهره گیری از نظامات قرآنی برای هدایت و مدیریت جامعه را نستعین گویند. بنا بر قرآن، استعانت از خداوند، عمومی است. یعنی «جامعه» باید به سمتی برود که از منویات وحی در مدیریت جامعه استفاده شود. در دانشگاه‌ها، در سیاست، در هنر، در اقتصاد، در تکنولوژی، در فلسفه، در روانشناسی، در جامعه شناسی و... . در دانشگاه از مقطع کارشناسی ارشد به بالا، فقط نظریه ها و رویکردهای مختلف گفته می شود و موضوعات یقینی مطرح نمی شود. در حالیکه قرآن به ما می گوید که اگر می خواهید هدایت شوید، از یقینیات قرآن برای برنامه ریزی کشور استعانت و استفاده کنید.  

* وجوه سه گانه «ایاک نعبد و ایاک نستعین»
«ایاک نعبد و ایاک نستعین» سه وجه دارند:

1- عبودیت(نعبد) و برنامه ریزی(نستعین) از وحی گرفته می شوند.
2- عبودیت و برنامه ریزی فقط و فقط(ایاک) باید از وحی گرفته شوند.
3- این عبودیت و برنامه ریزی فردی نیست و برای هدایت جمع و اداره جامعه اسلامی و حکومت می باشد.

* نقطه ثقل مسأله جامعه و حرکت جامعه باید برنامه ریزی و استعانت از وحی باشد(نستعین)
- نقطه ثقل مسأله جامعه و حرکت جامعه باید نستعین و برنامه ریزی و استعانت از وحی باشد. آن هم به صورت جامعه شناسانه و نه فردی. وقتی برنامه ریزی جمعی شد، کسی حق ندارد و اجازه ندارد برنامه ای طراحی کند که مورد تأیید اسلام و قرآن نباشد. در غیر این صورت به معنی بطلان نمازهاست. اگر به «ایاک نعبد» و به «ایاک نستعین» اعتقاد نداشته باشیم و عمل هم نکنیم، نمازهایمان باطل است. سوره حمد رکن اساسی در همه نمازهای واجب و مستحبی است. این سوره، مبانی نظام سیاسی اسلام را به ما معرفی می کند.

* «نعبد» یعنی نظام حرکت استکمالی باید به سوی عبودیت برود و «نستعین» یعنی نظام برنامه ریزی باید از وحی استعانت بجوید
- «ایاک نعبد»: اَعبُدُ نیست بلکه نَعبُدُ است. لذا حرکت اجتماعی باید به سوی عبودیت حق سامان بگیرد و خروجی آن بندگی خدا باشد. آیا در حال حاضر خروجی دانشگاه ها، مدارس، اقتصاد، سیاست، سینما، ورزش و... اینگونه است؟ اگر به محتوای نماز عمل نشود، آن نماز نخواهد توانست ما را به معراج ببرد. اگر این را بفهمیم و به آن عمل نکنیم، یعنی در نماز دروغ می گوییم و اگر هم نفهمیم، یعنی غافل هستیم که در هر دو صورت، جایگاهمان جهنم است. خواندن نماز نباید فقط برای رفع تکلیف باشد. اگر همه حرکت و برنامه ریزی به سمت عبودیت حق باشد، نمازمان قبول است. در زندگی ما «نعبد» باید تجلی داشته باشد.
«نعبد»: نظام حرکت استکمالی باید به سوی عبودیت برود.
«نستعین»: نظام برنامه ریزی باید مبتنی بر وحی بوده و از وحی استعانت بجوید.

* حضرت امام(ره) مبانی سیاسی انقلاب را بر اساس «ایاک نعبد» و برنامه و مدیریت آن را بر اساس «ایاک نستعین» بنا نهاد
- دیانت ما عین سیاست ماست، یعنی «ایاک نعبد و ایاک نستعین». اندیشه سیاسی ما در همین است و باید حرکت ما در همین مسیر باشد. قبل از انقلاب، اَعبُدُ زیاد داشتیم، نَعبُدُ نداشتیم. اما حضرت امام(ره) آمد و مبنای سیاست را بنا گذاشت. مبانی سیاسی انقلاب را بر اساس ایاک نعبد و برنامه و مدیریت آن را بر اساس ایاک نستعین.

* مبانی تفاهم و مذاکره بر اساس قرآن/ هرگز یهود و نصارا از شما راضی نخواهند شد مگر آنکه پیروی از آنها کنید و بگویید که نوکر و برده آنها هستید
- مبانی تفاهم و مذاکره قرآنی آیه «وَلَن تَرضی عَنكَ اليَهودُ وَلَا النَّصاری حَتّی تَتَّبِعَ مِلَّتَهُم»(بقره:120) است. هرگز یهود و نصارا از شما راضی نخواهند شد مگر آنکه پیروی از آنها کنید و بگویید که نوکر و برده آنها هستید. از نظر قرآن بدترین و کثیف ترین مذاکره، آنجایی است که می فرماید دشمنان خیلی دوست دارند «ودوا» شماها روغن مالی کنید و آنها هم روغن مالی کنند. اگر مبنای مذاکره روغن مالی (ماست مالی) باشد، از نظر قرآن تفاهم بد است: «ودوا لو تدهن فيدهنون»(قلم:9). دشمن در صورتی از ما راضی خواهد شد که ما دست از اسلام برداریم و بگوییم که نوکر و پیرو آنها هستیم. لذا مبانی سیاست قرآنی اولاً وجود دارد. یعنی در قرآن و حتی در نماز خدا حرف سیاسی اش را زده است. پس نمی توانیم سیاست را از دیانت جدا کنیم یا سیاست را از نمازمان جدا کنیم.

* اگر «ایاک نعبد و ایاک نستعین» را محقق کردیم، آنگاه هدایت خواهیم شد
- «اَفَلا يَتَدَبَّرون الْقُرآنَ اَمْ عَلي‏ قُلوبٍ اَقْفالُها»(محمد:24). همه باید در «ایاک نعبد و ایاک نستعین» تدبر کنیم. اگر نظام سیاسی و نظام حکومتی و نظام مدیریتی ما به سوی نعبد نرود و نظام برنامه ریزی حکومتی ما از وی بهره نگیرد و به سوی نستعین نرود، دیگر آن نماز، نماز نیست و باری از دوش ما نخواهد برداشت و ما را به سمت هدایت نخواهد برد. لذا اگر «ایاک نعبد و ایاک نستعین» را محقق کردیم، آنگاه هدایت خواهیم شد: «اهدنا الصراط المستقیم»

* نظام تعلیم و تربیت باید بر اساس «ایاک نعبد» و برنامه ریزی تربیتی در دانشگاه و مدرسه باید بر اساس «ایاک نستعین» باشد
- آیات قرآن رابطه ما با جهان کفر و سکولار را چگونه ترسیم نموده است؟ بر خلاف تفکرات غربی ها، مبانی قرآن یک ویژگی حیرت آوری دارد. یعنی در قرآن، مبانی سیاسی همان مبانی تعلیم و تربیت، هنر، حقوق و قضاوت هم هست. همان مبانی اقتصاد، حکومت، جامعه شناسی و روانشناسی هم هست. یعنی «ایاک نعبد و ایاک نستعین» به ما می گوید: وزیر آموزش و پرورش و وزیر علوم و رؤسای دانشگاهها و مدیران مدارس و معلمها را بیاور و به آنها بگو که نظام تعلیم و تربیت شما باید بر اساس «ایاک نعبد» باشد و برنامه ریزی تربیتی شما هم چه در دانشگاه و چه در مدرسه باید بر اساس «ایاک نستعین» باشد. ایاک بدان معناست که خروجی آن فقط باید عبودیت حق و فقط برنامه ریزی از وحی باشد.
گفتیم که مبانی سیاسی و مذاکره و ارتباطات سیاسی در حکومت «ایاک نعبد و ایاک نستعین» است. همچنین مبانی تعلیم و تربیت هم «ایاک نعبد و ایاک نستعین» است.

* صراط مستقیم یعنی استقامت بخش ترین، فراگیرترین، مؤثرترین، موفق ترین و قویترین نظام
- در تربیت معلم و مربی، تربیت بچه ها و دانشجویان، تألیف کتب درسی و رشته های علمی و... باید «ایاک نعبد و ایاک نستعین» متجلی باشد. فقط به سوی پرستش حق و فقط با برنامه ریزی از وحی و به هیچ جای دیگری نظر داریم. آنگاه است که تعلیم و تربیت ما به هدایت می انجامد. آن هم به هدایت صراط مستقیم. صراط یعنی نظام. مستقیم یعنی استقامت بخش ترین، فراگیرترین، مؤثرترین، موفق ترین و قویترین نظام.

* «اهدنا» خروجی «ایاک نعبد و ایاک نستعین» است
- اگر به «ایاک نعبد و ایاک نستعین» عمل شود، هم در نظام سیاسی و هم در نظام تعلیم و تربیت و هم در سایر نظامات (هنر، اقتصاد، تجارت، بانکداری، رسانه و تبلیغ و...) به یک نظام قوی و موفق دست پیدا می کنیم. برای همین است که نماز ستون خیمه دین است و قبولی در آن، شرط قبولی سایر اعمال است. باید تلاش کنیم و مجاهدت کنیم تا نظامش را بسازیم. «اهدنا» یک آرزو نیست، بلکه خروجی «ایاک نعبد و ایاک نستعین» است. چشم و گوش تو باز می شود و می توانی صراط مستقیم و راه را پیدا کنی.

* پلورالیسم از نگاه قرآن باطل است
- اینکه گفته می شود عقیده هر شخص برای خودش محترم است، اصلاً صحیح نیست. زیرا هر عقیده ای که نمی تواند محترم باشد. عقیده دزد و خائن و جنایتکار که محترم نیست. فقط عقیده ای که بر مبنای حق و طرفدار حق باشد محترم است. لذا پلورالیسم از نگاه قرآن باطل است.

* اگر به نظام هدایت یافته برسیم، خروجی های آن به «انعمت علیهم» می رسد، در غیر این صورت به مغضوب و ضالین می رسیم/ انعمت علیهم شامل شهدا، صالحین، انبیاء و صدیقین هستند، ضالین شامل کسانی که ولایت را نمی فهمند و مغضوب هم براندازها هستند
- صراط یعنی نظام. این نظام خروجی هایش معلوم است. «الذین انعمت علیهم». این نظام، چهار شاخص و خروجی برجسته دارد: 1- شهدا 2- صالحین 3- انبیاء 4- صدیقین که طبق قرآن، انعمت علیهم هستند. هر نظامی که به این 4 شاخص بیانجامد، مستقیم است. اگر به نظام هدایت یافته برسیم، خروجی های آن به انعمت علیهم می رسد. در غیر این صورت به مغضوب و ضالین می رسیم. ضالین، به فرمایش حضرت امام صادق علیه السلام، کسانی هستند که ولایت را نمی فهمند. کسی که نمی فهمد ولایت فقیه دنبال چیست، در گروه ضالین قرار می گیرد. مغضوب، براندازها هستند... .

لازم به يادآوري است كه ان‌شاءالله هر هفته پنجشنبه ها از ساعت 10 تا12 صبح (به غیر از تعطیلات رسمی) كلاس‌هاي دوره آموزشي نظام شناسي برگزار مي‌شود.
سي‌دي هاي صوتي اين جلسات براي بهره‌برداري دانش پژوهان، تهيه شده و در اختيار آنان و ساير علاقمندان قرار مي‌گيرد.
حضور در كلاس‌هاي دوره آموزشي نظام شناسي، پس از ثبت نام حضوري، براي عموم خواهران و برادران بلامانع است.

مؤسسه فرهنگي قرآن و عترت صابره سلام الله عليها

0 نظر