صابره: گزارش جلسه 19 نظام‌شناسي

717 1395/12/08
صابره: گزارش جلسه 19 نظام‌شناسي

صابره: گزارش جلسه 19 نظام‌شناسي/ استاد زاهدي:  بی حجابی يك فرهنگ است كه محصول نظام سرمایه داری است/ هنر اگر ریشه در عقل ملکوتی داشته باشد هنر ارزشی می‌شود ولی اگر ریشه در غرایز زیستی داشته باشد، هنر مُلکی(دنيايي) است/ «استعداد جلوه گری» و «بیان هنر» با «اصل هنر» دائماً اشتباه گرفته می‌شود/ طنز یعنی عرضه محتوای انسانی و ملکوتي در غالب هنر مُلکی

صابره: گزارش جلسه 19 نظام‌شناسي/ استاد زاهدي:  بی حجابی يك فرهنگ است كه محصول نظام سرمایه داری است/ هنر اگر ریشه در عقل ملکوتی داشته باشد هنر ارزشی می‌شود ولی اگر ریشه در غرایز زیستی داشته باشد، هنر مُلکی(دنيايي) است/ «استعداد جلوه گری» و «بیان هنر» با «اصل هنر» دائماً اشتباه گرفته می‌شود/ طنز یعنی عرضه محتوای انسانی و ملکوتي در غالب هنر مُلکی

به گزارش پايگاه اطلاع‌رساني صابره، جلسه نوزدهم دوره آموزشي "نظام شناسي" با حضور اساتيد و دانش پژوهان و عموم خواهران و برادران با سخنراني استاد زاهدي در روز پنجشنبه 15 اسفند 92 از ساعت 10 صبح تا 12 در محل مؤسسه فرهنگي قرآن و عترت صابره (س) برگزار شد.

جلسه با تلاوت آیات نوراني قرآن كريم آغاز گرديد. در اين جلسه استاد زاهدي مدير موسسه فرهنگي قرآن و عترت صابره(س) در موضوع «ادامه مبحث نظام هنري» مطالب خود را تدريس نمودند. در ادامه رئوس مطالب تدريس شده به صورت خلاصه عنوان مي‌شود:‏

* دشمن چگونه به واسطه هنر، وارد می شود؟
- سیر و موضوع کلی بحث نظام شناسی است. در سلسله مباحث نظام شناسی به بررسی نظام فرهنگی دشمن و مقایسه اش با نظام فرهنگی اسلام رسیدیم. نظام هنری نیز از زیرمجموعه های نظام فرهنگی است که مشترکات بسیاری با نظام فرهنگی دارد.
- نظام هنری مانند نظام فرهنگی شامل مبانی فرهنگ ساز، مراکز فرهنگ ساز، عرصه های فرهنگ ساز و صنایع فرهنگ ساز است.
- می خواهیم بگوییم دشمن چگونه به واسطه هنر، وارد می شود و عواملش را به کار می گیرد. باید بدانیم تفکر و اعتقادات و رفتار هنری در غرب چگونه است و در اسلام چیست؟
- مشکل اساسی کشور ما این است که هنر التقاطی است. هنر غربی را لباس اسلام می پوشانند و اجازه نمی دهند اعتراض شود. پس باید تفاوت هنر غربی و اسلامی را بشناسیم.
- «كِرامٍ بَرَرَة»(عبس:16). بَرَره از بالاترین مفاهیم عرفانی قرآن است. جمع مكسر «ابرار» است. ريشه آن «بِرّ» است. برّ، بالاترين مقام است. «لَنْ تَنالُوا الْبِرَّ»(آل‌عمران:92) شما به مقام برّ نمي‌رسيد... . اما اين مفهوم بالا در سريالي توسط مهران مديري به سُخره گرفته شد. اگر تمام ریشه های فرهنگی و تاریخی و سنتی ما در مجموعه شبهاي برره توسط مهران مديري به بازی گرفته نمی شد، آن‌وقت می‌شد بگوییم انتخاب این نام اتفاقی است.
- فرهنگ ما در حال عوض شدن است. آمریکا از ما ناامید نیست. به دروغ می گوید که همه گزینه ها روی میز است تا میدان بازی را عوض کند و فرهنگ ما را تغییر دهد. بمب اتم آمریکا (گزينه روي ميز) تهاجم فرهنگي است.
- «قلوبُهُم مَعَک و سیوفُهُم علیک»، یعنی در دلهايشان به ولایت فقیه ارادت دارند، اما در عمل به فرد ديگري رأي مي‌دهند. عاشورا عزاداری می کنند و روضه دارند اما در برخي هیئتها برای انقلاب اسلامی و ولایت فقیه دعا نمی‌کنند تا روضه‌شان اصطلاحاً سیاسی نشود!

* بی حجابی يك فرهنگ است كه محصول نظام سرمایه داری است
- مبانی اقتصاد و بانكداري ما را آمریکایی كرده‌اند. بی حجابی يك فرهنگ است كه محصول نظام سرمایه داری است. بی‌حجابی  مانند يك نهال از نظام سرمايه‌داري روييده است.
- اگر نظام هنری را نشناسیم؛ نه  هنر اسلامي را شناخته‌ايم و نه مي‌فهميم كه نظام هنری غرب با ما چه می کند.
- هنر از نظر مبانی ترکیبی از تفکر، اعتقاد و رفتار است.
- هنر یا از غرایز زیستی نشأت می گیرد و به صورت احساس متجلی می شود و یا از عقل ملکوتی نشأت می گیرد و به صورت عاطفه متجلی می شود و یا از هر دو نشأت می گیرد.

* هنر اگر ریشه در عقل ملکوتی داشته باشد هنر ارزشی می شود ولی اگر ریشه در غرایز زیستی داشته باشد، هنر مُلکی(دنيايي) است
- هنر اگر از عقل ملکوتی سرچشمه بگیرد به این معناست که وارد قلب شده و شعاعی از حقایق یا جلوه‌ای از زیبایی‌ها و آیات جمال یا تجلی آیات جلال و یا الهامی از اسمای حسنای الهی و ارزش ها و یا کمالاتی از جمله یقینیات به او رسیده است. در نتیجه عقل ملکوتی اظهار جذبه شدید می کند، این جذبه شدید در قلب منعکس می شود و قلب احساس شوق و رغبت می کند و شوق رغبتش را به صورت عاطفه در رفتار متجلی می کند.
- عاطفه در رفتار، به ظاهر شبیه احساس است. با اين تفاوت كه پر از معرفت است و سازنده است. مانند اشک با معرفتی که در عزای امام حسین (علیه السلام) ریخته شود و شوق با معرفتی که در نماز پیدا شود. عاطفه مانند احساس است ولی کمال بخش و حیات بخش و انسان‌ساز است.
- اگر هنر از غرایز زیستی نشأت بگیرد به معنای آن است که خلجان‌ها و امواجی از امیال و هوس‌ها و نیازهای زیستی و خواسته‌های دنیایی و شهوات و یا محرومیت‌ها یا خشم‌ها و مهربانی‌ها، شگفتی‌ها و حیرت‌زدگی‌ها و بحران‌ها و فشارهای روانی، غم‌ها، شادی‌ها و امثال آن سرچشمه می گیرد.
- اگر هنر از غرایز سرچشمه بگیرد رفتار انسان به احساس تبدیل می شود.
- بعضی‌ها می‌گویند هنر صحیح، هنر آزاد است. اما این غلط است. هنر نه آزاد است نه بخشنامه ای. هنر از درون هنرمند سرچشمه می گیرد. اگر ریشه در عقل ملکوتی داشته باشد هنر ارزشی می شود ولی اگر ریشه در غرایز زیستی داشته باشد، هنر مُلکی(دنيايي) است.
- مبانی این حرفِ دروغ که هنر آزاد است، بسیار خطرناک است.

* هنر، چشم ملکوتی یا چشم دل انسان است که حقایق و ملکوت اشیا و  ارزش‌ها و اسماء حسنای الهی را رؤیت می کند
- یکی از اصلی‌ترین ارکان فرهنگ را هنر تشکیل می دهد، چون فرهنگ نیز از تفکر و اعتقاد و رفتار تشکیل شده است.
- فرهنگ عبارت است از تمامی جلوه های حیات انسانی و هنر نیز در تمامی جلوه های حیات انسانی نقش دارد.
- تعریف هنر از نگاه قرآن و روایات این است: هنر جلوه گاه آیات جلال و جمال، حقایق و ملکوت اشیا، ارزش ها و یقینیات، اسما حسنای الهی است.
- هنر، چشم ملکوتی یا چشم دل انسان است که حقایق و ملکوت اشیا و آیات جلال و جمال و ارزش‌ها و یقینیات و اسماء حسنای الهی را رویت می کند. هنر زبان دل انسان است که از طريق استعداد جلوه‌گري، دیده های دل را بیان می کند.
- هنر شامل دو بخش است: 1- رؤیت از طريق دل  2- بيانِ ديده‌ها از طريق استعداد جلوه گری (آنچه دل دیده است را به صورت شعر، تئاتر، سینما، موسیقی، آواز و ... بیان می کند).
- علت آنکه استعداد جلوه گری با هنر اشتباه می شود آن است که استعداد جلوه گری، مهمترین کمک را به تبیین رؤیت دل می کند.
- استعداد جلوه گری مخصوص حیات مُلکی و دنيايي است و ملکوتی نیست. در حال حاضر فكر مي‌كنند، کسی که بتواند آنچه در دلش است را زیبا جلوه دهد، نامش هنرمند است. دليل اين نامگذاري اشتباه، اين است كه هنر مُلکی به دليل حسي بودن و درك شدن با حواس پنج گانه، زودتر به چشم می‌خورد و راحت‌تر درک می‌شود، در نتيجه به راحتی جای هنر حقیقی را می گیرد.

* شباهت‌هاي هنر مُلكي با هنر ملكوتي
- شباهت اول هنر مُلکی با هنر ملکوتی این است که به ظاهر شبیه به هم هستند ولی از لحاظ محتوا با هم متفاوتند.
- شباهت دوم این است که هنر مُلکی نیز مانند هنر ملکوتی از درون و از دل سرچشمه می گیرد. جايگاه غرایز زیستی( منشأ هنر مُلكي) و عقل ملکوتی (منشأ هنر ملكوتي) در قلب است.
- شباهت سوم : هنر مُلکی و ملکوتی هر دو به وسیله «استعداد جلوه‌گری» تبیین و عرضه می شود. خداوند این استعداد را به ما داده است تا ملکوت اشیا را با زبان مُلکی تعریف کنیم.
- شباهت چهارم: هر دو مربوط به انسان اند.

* نتايج
- نتیجه اول: «استعداد جلوه گری» و «بیان هنر» با «اصل هنر» دائماً اشتباه گرفته می شود.
- نتیجه دوم: هنر بر دو نوع است، هنر مُلکی و ملکوتی.
- نتیجه سوم: هنر مُلکی با هنر ملکوتی تشابهات زیادی دارد به همین دلیل با هم اشتباه گرفته می شوند.

* طنز یعنی عرضه محتوای انسانی و ملکوتي در غالب هنر مُلکی
- طنز یعنی عرضه محتوای انسانی و ملکوتي در غالب هنر مُلکی. لوده بازی طنز نیست.
- نعمت هنر ملكوتي را با گناهان و به دست خودمان به هنر مُلكي تبديل كرديم. نعمت ها دارد تغییر می کند، تغییر نعمت آثار وحشتناکی دارد. بي حجابي‌ها و رباخواري‌ها و... را به دنبال دارد. « ألّلهُم إغفر لي الذُنوبَ التي تُغيّرُ النّعَم‏»... .

لازم به يادآوري است كه ان‌شاءالله هر هفته پنجشنبه ها از ساعت 10 صبح تا 12  كلاسهاي دوره آموزشي نظام شناسي برگزار مي‌شود.
سي‌دي هاي صوتي اين جلسات براي بهره‌برداري دانش پژوهان، تهيه شده و در اختيار آنان و ساير علاقمندان قرار مي‌گيرد.
حضور در كلاسهاي دوره آموزشي نظام شناسي، پس از ثبت نام، براي عموم خواهران و برادران بلامانع است.

مؤسسه فرهنگي قرآن و عترت صابره سلام الله عليها

 

0 نظر